Opening Kemkens Kenniscentrum

Kemkens Kenniscentrum als fundament voor de toekomst

  • 09-11-2022

Delen

Voorbijgangers móéten het gehoord hebben: het luide applaus dat op woensdag 14 september klonk aan de Nelson Mandelaboulevard in Oss. Met een gezamenlijke druk op de knop openden Henri Elsen en Joep Kemkens samen met ruimtevaarder André Kuipers het nieuwe Kemkens Kenniscentrum (voorheen InstallOne). Een hypermoderne leeromgeving als fundament voor het installatievak van de toekomst.

Nieuw is de leeromgeving op de Osse Talentencampus niet; al bijna zeven jaar heeft Kemkens hier zijn eigen bedrijfsvakleerschool. Maar omdat de technische ontwikkelingen in de installatiebranche zich in een extreem hoog tempo opvolgen – en een leven lang leren dus alsmaar belangrijker wordt – heeft het Osse bedrijf de omgeving verdriedubbeld in omvang. Het kenniscentrum moet gaan uitgroeien tot een ontmoetingsplek voor alle partijen met een rol binnen de energietransitie.

Grote opkomst 

In de ontvangstruimte van InstallOne verzamelden zich zo’n 250 bezoekers: van vertegenwoordigers uit het onderwijs en de installatiebranche tot en met medewerkers van de technische dienstverlener zelf. “Ik ben heel blij verrast met de grote opkomst”, aldus Kemkens-directeur Joep Kemkens. “Om gastspreker André Kuipers alle gelegenheid te geven voor zijn inspirerende verhaal, zal ik het kort houden. Al zijn er eigenlijk genoeg redenen om dat níet te doen.”

 

Energietransitie

Daarmee doelde Kemkens op de enorme uitdagingen van de energietransitie. Die zijn door de oorlog in Oekraïne namelijk alleen maar groter geworden. Om het tempo van de transitie (Kemkens spreekt zelfs van een transformatie) bij te benen en iedereen te voorzien van een energiezuinige en comfortabele woning, vervullen technische dienstverleners zoals Kemkens een cruciale rol.

“Ons vak is nog nooit zo relevant en impactvol geweest”, aldus Kemkens. “Daarom is het hard nodig om de schotten tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden weg te halen. Met het kenniscentrum als een ontmoetingsplek om onze gezamenlijke kennis over de energietransitie te delen.”

Het installatievak van de toekomst

Kort daarvoor had collega-directeur Henri Elsen het spits al afgebeten. Hij vertelde uitgebreid over de andere functie van het Kenniscentrum: die van een hypermoderne leeromgeving voor bbl-studenten, zij-instromers én ervaren monteurs die de nieuwste technieken en innovaties in het installatievak willen leren.

“Van de installatie van zonnepanelen en warmtepompen tot en met die van isolatie-, ventilatie- en aircosystemen: de tijd dat we alleen cv-ketels onder handen namen, ligt ver achter ons”, aldus Elsen. “Door de praktijk in deze leeromgeving een-op-een te simuleren, kunnen we onze verantwoordelijkheid pakken en het voortouw nemen in die transformatie.”

Joep Kemkens: “Ons vak is nog nooit zo relevant en impactvol geweest”

Beperkte voorraden

Terwijl op het buitenplein de cateraar zijn laatste voorbereidingen trof, begon binnen de presentatie van ruimtevaarder André Kuipers. Die stipte meteen aan wat we als duurzame technische installateur al dondersgoed weten: wereldwijd staan we voor serieuze energie- en klimaatuitdagingen. “Van 400 kilometer afstand kun je het perfect zien: de aarde is een ruimteschip met beperkte voorraden”, aldus Kuipers. “Om te leren en ontdekken hoe we daar zorgvuldiger mee om moeten gaan, zijn kenniscentra zoals hier in Oss bittere noodzaak.”

In hoog tempo nam Kuipers zijn publiek vervolgens mee door zijn avonturen in de ruimte. Over het leven in een ruimtestation en hoe hij zich daarop in simulatoren vooraf minutieus voorbereidde. En over zwevende onderdelen en zelfs voedingsmiddelen door het gebrek aan zwaartekracht. “Dat was wel even wennen”, aldus Kuipers. “Al helemaal als onder en boven niet meer bestaan.”

Uniek perspectief

Smeltende gletsjers, gekapte bossen, eroderende rivieren... vanuit een uniek perspectief in de ruimte heeft Kuipers het allemaal met eigen ogen zien gebeuren. Zorgwekkende ontwikkelingen, waar we volgens de astronaut en klimaatkenner écht mee aan de slag moeten. “Gelukkig gebeurt dat al volop, bijvoorbeeld hier bij Kemkens Kenniscentrum. We leven op een mooie planeet, laten we ‘m ook mooi houden.”

Delen