Als assistent installatiemonteur komt Berhane Misgna dagelijks bij klanten van Kemkens over de vloer. Die vragen hem regelmatig waar hij vandaan komt. Dan vertelt hij over zijn heftige vlucht uit Eritrea. “Als ik mensen mijn verhaal vertel, maakt dat wel indruk.”

Berhane werkt ruim drie jaar bij Kemkens. Zijn eerste werkdag kan hij zich nog goed herinneren. “Met hulp van de gemeente en Weener XL kreeg ik de kans om hier aan de slag te gaan. Maar ik wist niks van techniek. Ik heb een landbouwopleiding gedaan en in Eritrea heb ik in het leger gezeten. Hier was mijn eerste klus: een ketel vervangen. Dat was compleet nieuw voor me.”

Stoppen

Het vergt heel wat oefening om cv-leidingen op maat te maken, vertelt Berhane. “Ook de taal was natuurlijk een probleem. En er waren zoveel materialen waarvan ik de naam niet kende... Hierdoor wilde ik eigenlijk stoppen in mijn proeftijd. Gelukkig heeft mijn begeleider van Weener XL me toen op tijd omgepraat. En ook mijn collega’s bij Kemkens hadden steeds veel geduld met me.”

VCA-diploma

Als (hulp)monteur dien je te beschikken over een VCA-diploma. Voor Berhane is het behalen van zijn VCA-diploma niet zonder slag of stoot gegaan. “Het Nederlands was te moeilijk.” Maar zijn leermeesters bij Kemkens en contactpersoon van Weener XL maakten zich hard voor het behalen van zijn VCA diploma. En met succes, want hij haalde alsnog zijn VCA, met een aangepast programma waarbij er meer aandacht was voor de moeilijke Nederlands taal.

Commando’s

Nu rijdt Berhane met zijn vaste ‘maat’ op een bus. “Onderweg praten we veel. Hierdoor leer ik elke dag over ons werk en over de Nederlandse cultuur. Wat ik fijn vind, is dat je in Nederland kan zeggen wat je wil. In Eritrea beslissen militairen alles; je moet hun commando’s opvolgen. Maar als ik tegen mijn maat zeg dat het slimmer is om een expansievat rechts in plaats van links op te hangen, luistert hij echt naar me.”

Zelfstandig

In de toekomst wil Berhane graag als volwaardig installatiemonteur aan de slag. De Nederlandse taal is daarbij nog een struikelblok. “Ik mocht van Kemkens de opleiding installatietechniek gaan doen. Daar was ik heel blij mee, maar het toelatingsexamen was lastig. Ik kon beginnen op niveau 1, maar om als volwaardig installatiemonteur te werken, heb je niveau 3 nodig.” Toch blijft Berhane optimistisch. “Ik heb mijn rijbewijs gehaald en leer nu vooral veel in de praktijk. Later wil ik weer verder leren. Het fijne is: ik weet zeker dat Kemkens me die kans weer zal geven.”

Positief

Wat Berhane opvalt, is dat Nederlanders best snel klagen. “Bijvoorbeeld als het regent. Ik probeer ze dan mee te geven dat het juist goed is voor de natuur. Door de dingen die ik heb meegemaakt, heb ik geleerd om alles positief te bekijken. Als medewerker van Kemkens probeer ik dat ook altijd uit te stralen, naar mijn collega’s en de bewoners die we bezoeken. Dat maakt mijn baan extra leuk.”

Berhane Misgna

Berhane Misgna

Assistent Installatiemonteur

Gevlucht uit Eritrea om een nieuw bestaan op te bouwen. Inmiddels werkt hij drie jaar bij Kemkens als assistent installatiemonteur.