Op de middelbare school koos Jan Peter Brands vastberaden voor het metselaarsvak. Maar toen hij zijn diploma op zak had, wilde hij wat anders. Iets met meer uitdaging. Dus startte hij met een BBL-traject bij Kemkens. “Het was een kwestie van proberen, oefenen en gewoon doen”, blikt hij terug.

Inmiddels zijn we ruim dertien jaar verder en heeft Jan Peter stap na stap gezet binnen de organisatie. Nu stuurt hij monteurs aan als planner van de afdeling Installatie Woningbouw Oss. En dat combineert hij met zijn rol als praktijkbegeleider bij InstallOne, de vakleerschool van Kemkens.

“Hier leren BBL-leerlingen de theorie en de fijne kneepjes van het vak”, aldus Jan Peter. “Verder verzorg ik ook bij InstallOne de planning en ga ik vaak het gesprek met de jongens aan. Zo kan ik ze met allerlei zaken helpen. Leerlingen komen hier binnen zoals ik zelf ook ooit binnenkwam: zonder ervaring. Het is geweldig om te zien hoe snel ze zich ontwikkelen.”

Feeling behouden

Jan Peter maakte de switch van buiten naar binnen na bijna tien monteursjaren. Het echte installatiewerk doet hij niet meer, maar de feeling met het vak is hij nooit verloren. “De techniek staat geen moment stil, waardoor het interessant blijft. Werken we aan een project met mooie installaties? Dan ga ik zelf een kijkje nemen. Overigens is het voor mij als planner en praktijkbegeleider ook gewoon belangrijk dat ik kennis heb van de laatste ontwikkelingen.”

"De installaties van tegenwoordig vragen om meer aandacht"

Monteur zijn: toen of nu?

Als Jan Peter mocht kiezen tussen ‘monteur zijn tien jaar geleden’ en ‘monteur zijn nu’, had hij waarschijnlijk voor het laatste gekozen. Puur op basis van de nieuwe technieken. “Ons vak is ingewikkelder en daardoor nóg mooier geworden. Ik ging als monteur vaak van ketel naar ketel, waardoor het soms wel eens productiewerk leek. De installaties van tegenwoordig, zoals een hybride systeem, vragen om veel meer aandacht.”

Brabantse gezelligheid

De moderne technieken zijn een reden om Kemkens trouw te blijven, maar daarvoor heeft Jan Peter veel meer redenen. “We hebben een flinke organisatie, maar we zijn nog steeds een familiebedrijf”, legt hij uit. “De sfeer is gemoedelijk en je kunt zo bij de directie binnenwandelen. Daar hou ik van. Om de Brabantse gezelligheid er stevig in te houden, ben ik sinds een jaar ook bestuurslid van de personeelsvereniging. Ja, dat is zeker ook eigen belang, haha!”

Word de nieuwe collega van JP!

Zie jij het als een uitdaging om iedere dag meerdere puzzelstukken in elkaar te laten vallen op de meest efficiënte manier? Haal jij energie uit wisselende contacten tussen de monteurs en de klanten? Ga dan bij ons aan de slag als Planner!
 

Bekijk de vacature

Delen

Jan Peter Brands

Planner Installatie Woningbouw en Praktijkbegeleider