Joep van Baren (28) was jarenlang Hoofdmonteur Utiliteit bij Kemkens. Tót mei 2022, toen hij ons bedrijf verliet voor een andere baan. Gelukkig maakte hij nog geen jaar later zijn comeback. In een andere rol: als praktijkdocent in ons Kenniscentrum. “Het voelde meteen weer vertrouwd.” 

Welkom terug Joep! Waar heb je tussendoor uitgehangen?
“Fijn om terug te zijn! Ik heb gewerkt bij een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in bouw en techniek. Mijn belangrijkste taak: checken of kandidaten het werk voldoende in de vingers hadden.” 

Klinkt leuk. Maar dat viel dus tegen?
Het werk beviel best, maar Kemkens belde me of ik terug wilde komen. Als praktijkdocent, want Jos Verstegen ging met pensioen. Van hem heb ik in mijn begintijd als monteur zelf les gehad. Ik heb het hier altijd goed naar mijn zin gehad. Kemkens is gewoon een fijn bedrijf. En daar krijg ik nu een mooie kans om anderen écht op te leiden. Een superbaan, dus ik hoefde er niet lang over na te denken.”  

En... hoe is het om terug te zijn?
“Het voelt meteen weer vertrouwd. Natuurlijk heb ik nu heel andere werkzaamheden. En mijn dagen zien er heel anders uit dan in mijn vorige functie. Maar veel van m’n collega’s ken ik al uit mijn tijd als monteur. En sommigen daarvan zijn nu ook weer directe collega’s. 

Wat doe je als praktijkdocent precies? 
Nieuwe medewerkers opleiden! Leerling-monteurs zijn gemiddeld een dag in de maand bij ons in het Kenniscentrum. Hier krijgen ze alle tijd en ruimte om het vak nog beter onder de knie te krijgen. Warmtepompen installeren, leidingen solderen, radiatoren aansluiten... We stomen ze perfect klaar voor hun praktijkexamen. En dus voor een mooie toekomst in het installatievak. 

Hoe bevalt je nieuwe rol? 
Ik heb het altijd mooi gevonden om anderen te helpen, zeker als ze ergens vast lopen. Dat mag ik nu iedere dag doen.  Ik vind het leuk om de groei te zien die anderen doormaken. Daar krijg ik écht energie van. Of ik streng ben? Dat is niet nodig. De jongens komen hier voor zichzelf, dus die willen echt wel. Bovendien ben ik geduldig. Ik kan wel zeggen: deze functie past goed bij mij! 

Delen

Joep van Baren

Joep van Baren

Praktijkdocent