Als vmbo-leerling koos Jordy Bergmans voor het profiel Produceren, Installeren en Energie. Logisch, want hij wilde van kinds af aan al met zijn handen werken. Zijn doel? De bouw op. Maar hij wist nog niet als wat. Tót hij het loodgietersvak ontdekte.

“Ik wist meteen: dit is het voor mij”, aldus Jordy. “Pijpen buigen, wc’s aansluiten, waterleidingen aanleggen… van dat soort werkzaamheden werd ik enthousiast. Intussen doe ik waar ik in de klas van droomde: installaties compleet maken, waardoor alles in werking gezet kan worden. En waardoor bewoners warm water hebben of kunnen genieten van optimaal comfort in huis.”

Altijd opgewekt

Jordy gaat als derdejaars bbl-student – dit jaar doet hij examen – één dag in de week naar school. De overige vier dagen stapt hij met een grote glimlach in de werkbus. “Ik ben nooit chagrijnig”, zegt hij. “Dat komt door de mensen om me heen. Bewoners zijn vaak tevreden en ik werk met leuke collega’s samen. Daarnaast zijn m’n werkzaamheden heel divers. De ene keer demonteer en monteer ik radiatoren, de andere keer plaats ik een duurzame installatie. Zo is elke dag anders.”

  • Werken aan duurzame oplossingen geeft nóg meer voldoening
Gewoon aanpakken

Het ‘echte loodgieterswerk’ is waar Jordy warm voor loopt. In het bijzonder als het bijdraagt aan een betere wereld. “Werken aan duurzame oplossingen geeft nóg meer voldoening”, vertelt de jonge vakman. “We hebben met de energietransitie nou eenmaal een grote klus te klaren. Het mooie aan Kemkens als werkgever vind ik dat we deze gewoon aanpakken. Dat gaat soms met horten en stoten, want we begeven ons vaak op nieuw terrein. Maar hé, van fouten leer je uiteindelijk het meest.”

Alle beetjes helpen

Als installatiemonteur komt Jordy in de praktijk vooral in aanmerking met duurzame cv-ketels. Toch leert hij ook over de technologie van andere energiebesparende producten. “We worden hier goed over geïnformeerd en met collega’s spreken we er regelmatig over. Erg leerzaam allemaal. Tijdens mijn werk ben ik trouwens altijd bewust met duurzaamheid bezig. Ik zaag bijvoorbeeld niet zomaar een stuk van een nieuwe pijp en ik gebruik zo klein mogelijke stukken. Alle beetjes helpen!”

Wil jij net als Jordy ook leren & werken tegelijk?
Bekijk de mogelijkheden die wij hebben voor jou. 

Leren & werken

Delen