Op 19-jarige leeftijd werd Nour Hafez opgeroepen voor het Syrische leger. Maar één ding was zeker: hij wilde het leger niet in. Daarom ontvluchtte hij zijn land. Zeven jaar later werkt hij als magazijnmedewerker bij Kemkens. Daar is hij op zijn plek en vliegen de werkdagen voorbij.

Via Libanon, Turkije en Griekenland vluchtte Nour naar Hongarije. “Maar daar kun je als vluchteling worden opgepakt als de politie je ziet. Daarom heb ik voor 1.500 euro een taxi naar Duitsland gepakt. Dat leek me een mooi land om een nieuw leven op te bouwen. Maar… in Duitsland was ik samen met een heleboel andere vluchtelingen.”

Nederland

Om meer kans te maken op een verblijfsvergunning besloot Nour door te reizen naar Nederland. Oók vanwege de taal. “In Damascus studeerde ik Business Administration. Mijn Engels is dus prima. Maar in Duitsland merkte ik dat mensen liever in het Duits antwoorden als je Engels tegen ze praat. Ik weet niet zo goed waarom. Gelukkig is dat anders in Nederland.”

Inburgeren

Zeven jaar later woont Nour in Oss en is hij helemaal ingeburgerd. Via de gemeente kreeg hij de kans om een mbo-opleiding tot verkoopmedewerker te volgen. Daarnaast kreeg hij een baan bij een kringloopwinkel. “Maar dat was een doorstroomlocatie,” legt hij uit. “Dus terwijl ik daar werkte, heeft een consulente sollicitatiegesprekken geregeld bij een paar andere bedrijven.”

Technisch bedrijf

Het eerste gesprek van Nour was bij Kemkens. Daarvoor was hij best een beetje zenuwachtig. “Ik had goede verhalen gehoord, maar dacht dat werken bij een technisch bedrijf misschien te moeilijk voor me zou zijn”, legt hij uit. “Maar ze stelden me meteen gerust, en het was juist een heel leuk gesprek. Ik denk dat ze wel merkten dat ik vrolijk ben en graag werk. Want aan het einde zeiden ze meteen dat ik nergens anders meer hoefde te gaan praten. Ik was welkom!”

Precies werken

Nu controleert Nour in het magazijn op welke defecte onderdelen nog garantie zit. En hij zorgt dat monteurs met de juiste onderdelen op pad gaan. “Het komt allemaal nauw, dus ik heb hier geleerd om goed te luisteren en heel precies te werken. Dat is wel eens misgegaan, toen ik spullen aan de verkeerde monteur had meegegeven. Gelukkig werd toen niemand boos. In plaats daarvan zeiden mijn collega’s ‘volgende keer beter opletten’. Ik was blij met die reactie.”

Vast contract

Nour gaat met plezier naar zijn werk. Hij vindt het fijn om vaste collega’s te hebben. “Tussendoor praten we over gamen en voetbal. En ik kan altijd vragen stellen als ik iets niet begrijp. Mijn collega’s helpen me altijd.” In de toekomst wil Nour graag een administratieve baan, maar dan wel het liefste bij Kemkens. “In het begin kreeg Kemkens subsidie omdat ik hier werk, maar dat is gestopt. Na zeven maanden kreeg ik een gewoon vast contract. Dat kon ik bijna niet geloven! Dit bedrijf heeft me echt op weg geholpen in Nederland. Daarom wil ik hier heel graag blijven.”

Nour Hafez

Nour Hafez

Magazijnmedewerker