Peter de Jongh is pas 48, maar werkt al meer dan twintig jaar bij Kemkens. In zijn beginjaren was hij een van onze installatiemonteurs, maar sinds kort is hij werkvoorbereider. Een leuke uitdaging, vindt hij zelf: “Mijn dagen zijn nu nóg gevarieerder.”

Peter herinnert zich zijn start bij Kemkens nog goed. “Dat was in 2001. Nog geen eeuwigheid geleden, maar toch een heel andere tijd. Neem de planning: in die jaren was het ‘wat vandaag niet af is, komt morgen wel’. Daar gaan we tegenwoordig heel anders mee om, de planningen zijn een stuk strakker. En terecht, want zo weten de opdrachtgevers én de bewoners veel beter waar ze aan toe zijn.”

Altijd een oplossing

Als monteur kreeg Peter te maken met uiteenlopende werkzaamheden die zich lang niet altijd lieten voorspellen. “Iedere woning is anders, dus weet je nooit van tevoren wat je gaat tegenkomen. Die veelzijdigheid heb ik altijd erg gewaardeerd. En: voor iedere situatie is een passende oplossing. Toch zocht ik op een gegeven moment naar een andere uitdaging. Die vond ik eerder dit jaar in de werkvoorbereiding.”

Centrale rol

Het leuke aan zijn functie als werkvoorbereider vindt Peter zijn centrale rol in projecten. “Van de eerste opname tot aan de laatste oplevering ben ik betrokken”, vertelt hij. “Ook het strategische contact met onderaannemers vind ik heel leuk: ik bekleed een heel andere rol dan in mijn tijd als monteur. Samen met de opdrachtgever uitzoeken wat er mogelijk is, verveelt eigenlijk nooit.”

"De techniek is onmiskenbaar doorontwikkeld, maar ons vak is en blijft mensenwerk.”

Leerlingen begeleiden

Peter zit dus lekker op zijn plek. Al mist hij stiekem wel één aspect vanuit zijn vorige functie: het begeleiden van leerling-monteurs. “Het is prachtig om jonge jongens en meiden het vak te leren. Zéker nu we als branche voor hele grote uitdagingen staan, vooral op het gebied van verduurzaming. Talentvolle monteurs zijn hard nodig, maar niet eenvoudig te vinden. Ik liet de leerling-monteurs het liefste veel zelf ontdekken. Een ketel aansluiten, radiator onderzoeken, gasleiding inspecteren… Nu mogen ze ook aan de slag met warmtepompen en WTW-units. Fantastisch mooi werk! Op school leren ze de theorie, maar in de praktijk leer je het vak pas écht. Extra leuk is het dat verschillende van ‘mijn’ voormalige leerlingen uiteindelijk bij Kemkens in dienst zijn gekomen en nu dus collega’s zijn.”

Mensenwerk

“Natuurlijk heb ik wel eens een mindere dag, maar ik ben in al die jaren nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan”, vervolgt Peter. “We werken in fijne teams met leuke collega’s en je merkt aan alles dat het bedrijf zijn medewerkers respecteert. Ook de omgang met klanten en bewoners vind ik nog altijd leuk. Soms kan dat ook wel uitdagend zijn, maar door in gesprek te blijven kom je er samen altijd uit. Dat is het mooie: de techniek is onmiskenbaar doorontwikkeld, maar ons vak is en blijft mensenwerk.”

Delen

Peter de Jongh

Peter de Jongh

Werkvoorbereider