Binnen Kemkens zijn diverse collega's werkzaam die eerst in een andere sector werkten in andere functies. Wando van Eijk en Wouter van Nibbelke zijn twee van hen. Waarom kozen zij voor omscholing en hoe hebben zij dat ervaren? 

Collega's uit andere sectoren

“Ik ben iemand die graag problemen oplost en mensen helpt”, vertelt Wando van Eijk, servicemonteur in opleiding. Hij werkt al ruim anderhalf jaar voor P. Jansen Installatietechniek in Bergen op Zoom. “Tijdens mijn vorige werk zat ik als nationaal en internationaal chauffeur op de weg. Veel onderweg en ’s avonds pas laat thuis. Dat vond ik lastig te combineren met een jonge zoon van negen. Werken met mensen vind ik ontzettend leuk en van huis uit heb ik een paar goede rechterhanden meegekregen. Ook ben ik best technisch onderlegd. Een overstap naar een totaal andere sector was voor mij dus niet onlogisch. Na een dagje meelopen bij P. Jansen viel voor mij het kwartje al snel. Zo ben ik begonnen in de kleine montage. Alleen op pad en dan bij klanten thuis een lekkage verhelpen, een radiator verwisselen of een nieuwe kraan installeren. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Daarnaast heb ik toen mijn Werktuigkundige Installaties niveau 2 gehaald.”

  • ''Iedereen die twijfelt om een overstap te maken, kan ik absoluut aanraden om eens een dagje mee te lopen.''

Leergierig

Ondertussen is hij bezig om monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties niveau 3 te halen en loopt hij mee als servicemonteur. “Ik leer dagelijks in de praktijk van mijn werkmaat en op de dinsdagen ga ik naar school. Dat is erg leuk, want ik ben ontzettend leergierig en wil me blijven ontwikkelen. Ik kan hier mijn hart ophalen in ieder geval! Iedereen die twijfelt om een overstap te maken, kan ik absoluut aanraden om eens een dagje mee te lopen. De feedback die ik van klanten krijg als ik aan het werk ben, die maken deze baan echt compleet voor mij. Want er is toch niks leukers dan een tevreden klant? Mensen zijn altijd blij met je hulp en dat is zó fijn werken!”

Wouter Nibbelke heeft in verschillende sectoren gewerkt, maar nu heeft hij het idee dat hij op zijn plek zit. Sinds 1 mei 2021 is hij werkzaam als assistent monteur woningbouw bij Kemkens Oosterhout. “Ik kreeg de tip van mijn zwager om te solliciteren. Ik heb geen diploma’s in de techniek, maar ik ben handig met m’n handen en dat bracht me hier. Eerst een paar dagen op proef en nu alweer anderhalf jaar binnen bij Kemkens. En dat bevalt me prima hoor. Ik ben van oorsprong opgeleid in de zorg. Vervolgens ben ik terecht gekomen op de touringcar als chauffeur. En via enkele omzwervingen nu dus bij Kemkens. Hier mag ik dingen maken met m’n handen en dat vind ik echt superleuk. Je komt ‘s ochtends aan bij een klant met een bus vol dozen en aan het einde van de dag ga je naar huis en heb je iets nieuws gebouwd. De ene keer zijn het radiatoren die je hebt geplaatst, de volgende dag installeer je een cv-ketel of een airco. Ontzettend afwisselend en geen dag is werkelijk hetzelfde.”

Beste leermeester 

En heb je daarvoor nog speciale opleidingen gehaald of certificaten? Wouter: “Uiteraard haal je hiervoor de nodige certificaten en daarnaast volg ik regelmatig opleidingen binnen Kemkens. Maar het meeste leer je echt in de praktijk. En dat werkt voor mij ook het prettigst. Ik kan meteen vragen stellen en het daarna toepassen in de praktijk. Gelukkig kan ik het bijzonder goed vinden met mijn vaste maat, want je brengt toch heel wat uurtjes met elkaar door op zo’n werkdag. Eigenlijk heb ik de beste maat en leermeester die je je kunt wensen en daar leer ik ontzettend veel van. Samen zijn wij 1+1=3 zeggen we wel eens gekscherend.”

Vlieguren

“Omgaan met mensen, veel leren en tegelijk uitvoeren in de praktijk, het werken met je handen, altijd blijven improviseren en zoeken naar oplossingen. Daar haalt Wouter plezier uit. “Iedere dag laat je weer iets moois achter bij de klant en daar ben ik trots op.” Als hij vooruit kijkt, waar is hij over anderhalf jaar? “Hopelijk op dezelfde plek met veel meer vlieguren die me helpen nog beter te worden. Er is in deze tijd ontzettend veel behoefte aan mensen die dingen met hun handen kunnen, dus ik zit voorlopig nog niet zonder werk denk ik. Iedereen wil graag een warm huis en een douche die het doet. Weet je wat trouwens grappig is? Ik ben ooit begonnen als activiteitenbegeleider in de ouderenzorg, daar vermaakte ik cliënten. Vervolgens reed ik ze rond als touringcarchauffeur en nu zorg ik bij hen thuis dat het lekker behaaglijk warm is. Dat is toch mooi? Voor mij is de cirkel weer helemaal rond!”

Laat je omscholen

Meld je aan voor een meeloopdag! En ontdek wat het beste bij je past. 

Naam:*
Telefoonnummer:*
E-mail adres:*
Woonplaats:*
Interessegebieden: